Категории Информация
Кассы Добавить событие
"Турандот"
12 - 21 апреля 2024

"Турандот"

Цена: 580 грн

Одесский национальный академический театр оперы и балета
г. Одесса, пер. Чайковского, 1
Продано
580 грн
Продано
Продано

Заказать билеты на ""Турандот""

Продолжительность события — 130 минут.
12 - 21 апреля
17:00
580 грн
Продано

О событии

Турандот

Джакомо Пуччіні

ТРИВАЛІСТЬ 2 години 30 хвилин

 

Зміст

ДІЯ І

Події відбуваються в Китаї «у легендарні часи». Мандарин оголошує про те, що кожен претендент на руку доньки імператора, принцеси Турандот, повинен відгадати три загадки. Якщо не буде відповіді хоча б на одну з них, на нього чекає страта. Перський принц зазнав невдачі і тепер йому на світанку відрубають голову. У метушні збивають з ніг старого – скинутого з трону сліпого татарського хана Тимура. Його молода рабиня Ліу марно намагається підняти свого пана. На допомогу їй приходить молодий чоловік. Це – Калаф, єдиний син Тимура. З’являється перський принц. Даремно  натовп просить для нього пощади – в серці Турандот немає ані співчуття, ані жалю, ані любові. Калаф, вражений красою принцеси, збирається домогтися її руки. Міністри Пінг, Панг і Понг намагаються відмовити його, а Ліу зізнається йому в коханні. Але Калаф, засліплений красою Турандот, приймає жорстокий виклик долі. Він тричі б’є в гонг – знак того, що з’явився новий претендент на руку і серце принцеси.

ДІЯ ІІ

Троє міністрів імператорського двору журяться про долю Китаю, який потерпає від примх Турандот. Вони мріють про швидше повернення до тихого життя. Старий імператор намагається відмовити Калафа від участі у змаганні, але той непохитний. Турандот пояснює причину своєї ненависті до чоловіків. Вона розповідає історію принцеси, що належала до її  династії Лоу-Лінь, яку збезчестив чужеземний загарбник. Від імені всієї династії принцеса повинна помститися сильній половині людства. Калаф розгадує загадки Турандот. Натовп радіє, але Турандот просить імператора не віддавати її заміж за іноземця. Син Неба не погоджується, але Калаф не хоче змушувати принцесу бути з ним. Він висуває умову: якщо до сходу сонця дівчина назве його ім’я – він піде на страту

ДІЯ ІІІ

Захід сонця біля стін імператорського палацу. Глашатаї повідомляють, що ніхто не повинен спати цієї ночі – необхідно дізнатися ім’я невідомого принца. Пінг, Панг і Понг обіцяють Калафу будь-які гаразди, якщо той розкриє своє ім’я. Тим часом варта арештовує Тимура і Ліу – людей, яких бачили з Калафом. Щоб позбавити свого старого пана від тортур, Ліу оголошує, що вона – єдина, хто знає ім’я принца, але, щоб не видати його, відважна дівчина вбиває себе. Натовп виносить її тіло, а Калаф і Турандот залишаються наодинці. Принц відкриває їй секрет свого імені і залишає за нею право вибору – подарувати йому життя або відняти його. Турандот обирає життя і кохання.

Про подію

Оперу «Турандот» – останню у своїй творчості – Джакомо Пуччіні задумав у листопаді 1919 року. Сюжет засновано на п’єсі Карло Гоцци, який написав свою «казку для театру» у 1761 році за мотивами повісти азербайджанського письменника XII століття Нізамі. Працювати над «Турандот» Пучіні почав улітку 1920 року, заручившись підтримкою лібретистів Джузеппе Адамі та Ренато Симоні. При цьому композитор не обмежувався лише написанням музики, а й сам брав участь у розробці лібрето. Робота над оперою тривала до самої смерті Пуччіні, який помер від раку у 1924 році. Такий тривалий строк пояснюється тим, що один з авторів був затребуваним драматургом і часто відволікався на власні проєкти. Пуччіні не встиг дописати фінальний дует Турандот і Калафа.

На прем’єрі 25 квітня 1926 року диригент Артуро Тоскані зупинив спектакль на останньому такті, який написав композитор, повернувся до публіки і заявив, що на цьому місці опера обривається, оскільки маестро не стало. Повністю твір було показано наступного дня – заключний дует і фінал написав Франко Альфано, використавши чернетки автора. Цей варіант критики визнають маловиразним і тому свої версії запропонували композитори Лучано Беріо (прем’єра відбулась у 2002 році) та Хао Вей (прем’єра відбулась у 2007 році).

«Турандот» – найскладніша з усіх опер Пуччіні і тому найменш популярна у режисерів. Вона важка у виконанні і важка для сприйняття, а партії двох головних героїв розраховані на видатні голоси. Арія Калафа “Nessum Dorma” («“Ніхто не засне”») з останнього акта опери є одним зі стандартів вокального мистецтва для тенорів. Разом з тим, як пише музикознавець Абрам Гозенпуд, «за чарівністю мелодики, яскравістю і свіжістю гармонії, блиском оркестру, драматизмом, багатством музичної драматургії це – своєрідна енциклопедія музичної майстерності». Дослідники виділяють у «Турандот» такі основні музичні теми: «крижану» тему самої принцеси, «героїчну» тему Калафа, «комічну» та «цинічну» теми міністрів (прообразами яких стали Панталоне, Тарталья і Брігелла – персонажі театру dell`arte), «романтичну» тему Ліу, а також тему народу (масові хорові сцени). Музикознавець Джордж Марек не виключає, що ця «народна тема», не притаманна іншим творам композитора, могла з’явитися в «Турандот» під впливом «Бориса Годунова» Модеста Мусоргського. Критики наголошують на деяких задовгих місцях (в основному – у партіях міністрів Пінга, Панга і Понга), але переконані, що, якби Пуччіні мав можливість закінчити і відредагувати свій твір, то він задовольнив би смаки найвибагливіших поціновувачів.  

Предварительный заказ
Заявка на промо-код